Koje radne cipele kupiti?


Zanimljivosti

Danas se u ponudi na tržištu mogu naći različiti modeli radnih cipela. Takođe, veliki je broj i različitih proizvođača, pa nije lako odabrati odgovarajući model. U svakom slučaju, ako želite adekvatne radne cipele, morate obratiti pažnju na sledeće.

Za sve one koji posluju u vlažnoj sredini preporuka su vodoodbojne radne cipele. Obavezno pogledajte na oznaku, jer se gornjište radne obuće često proizvodi od različitih materijala. Od materijala koji se koriste za izradu gornjišta i zavisi da li će obuća biti vodoodbojna ili ne. Sertifikovane radne ciple imaju oznaku WRU i takva obuća zadovoljava evropske standard koji su u vezi da vodoodbojnošću. Takođe, vodoodbojnost zavisi i od kapaciteta gornjišta, pa zahvaljujući kvalitetnom gornjištu obuća će vodu odbiti. U suptotnom može doći do zadržavanja ili primanja vode.

Kvalitetne radne cipele treba tretirati i sredstvima za održavanje obuće kako bi one sutradan imale isti kapacitet vodoodbojnosti. Jedino u takvim situacijama će vaša stopala biti sačuvana i suva, posebno u uslovima visoke vlažnosti i rada u vlažnim sredinama.

radne cipele

Karakteristike vodonepropusne obuće

Kada radnici stoje dugo u vodi ili rade u sredinama koje obiluju velikom količinom ovde, onda je neophodna vodonepropusna obuća. Ova radna obuća ima posebnu oznaku WR, a postoje dva načina pomoću kojih proizvođači postižu vodonepropusnost obuće. Pojedini proizvođači izrađuju gornjište radne obuće od PVC materijala i da je ono potpuno vodonepropusno, dok određeni proizvođači izrađuju radne cipele koje imaju paropropusnu postavu, vodonepropusnu unutrašnjost i vodoodbojno gornjište.

U obuću sa oznakom WR spadaju radne cipele, PVC i gumene čizme.

Koliku zaštitu pruža radna obuća?

Prema evropskim bezbednosnim standardima za radnu obuću razlikuju se dve klase obuće. U prvu klasu spade obuća koja se proizvodi od kuđe i drugih materijala, izuzev polimera i gume. U drugu klasu spafaju pvc i gumene čizme, tj. obuća koja se izrađuje iz jednog komada, odnosno od polimera i gume. Obe klase obuće moraju da zadovoljavaju četiri evropska standarda.

Prema evropskim standardima razlikuju se tri standarda zaštite koju radna obuća pruža. To su najveći, srednji i namanji. Najveći standard odlikuje obuću čija zaštitna kapa može da izdrži pritisak od 200 J. radne cipele srednjeg standarda imaju zaštitnu kapu otpornu na pritisak od 100 J, dok najmanji standard poseduje obuća neka kompozitnu ili čeličnu kapu da štiti prste i stopala, pa se ova obuća jedino vodi kao radna, ali ne i kao zaštitna obuća.

Iako se u engleskom govornom području razlikuje zaštitna obuća po oznakama S i P, takve podele na srpskom tržištu nema. Naime, S obuća jeste bezbednosna obuća, dok P obuća obuhvata zaštitnu obuću. U P obuću spade sportska obuča koja poseduje zaštitu, poput rvačkih patika ili obuče za vozače trkačkih automobile. Međutim, kod nas ovakvih podela nema, pa se u ponudi može naći isključivo zaštitna obuća. Takođe, treba napomenuti da na srpskom tržištu preovlađuje S i O obuća. U O obuću zapravo spade profesionalna obuća, odnosno ono što mi nazivamo radnom obućom.

Jedno je sigurno, uz kvalitetne radne cipele vaša stopala će biti zaštićena, a koju ćete vrstu obuće izabrati zavisi od radnog mesta i uslova rada.




Srodni tekstovi:


Kako da dizajnirate efektne brošure koje vam mogu proširiti posao i doneti kupce

Prema istraživanjima, fizičke marketinške strategije u današnjici su znatno moćnije ne...

Detaljnije

Kako da za vas čuju potencijalni klijenti?

Mnogi koji se bave marketingom navode razne alate i taktike, koje bi trebalo da primenjujete da bist...

Detaljnije

Održiva moda u misiji spašavanja planete

Pokret, koji ima za cilj znatno smanjenje uticaja klasične modne industrije, kako u društveno...

Detaljnije

Terapija hipertenzije

Hipertenzija predstavlja povećanje krvnog pritiska iznad normalnih vrednosti. To je stanje ukoliko s...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS