Kapa, šal, rukavice, pletene čarape i zima nam ne može ništa!Polako idemo u susret hladnim zimskim danima, a mi se radujemo, i užurbano koračamo i jurimo za njima, jer dolazi period kada nosimo naše omiljene pletene kape, džempere, šalove i rukavice. Nosimo ih ponosno, jer znamo da je tu kapu ili šal isplela osoba koja nas mnogo voli i koja je isto tako u tom procesu stvaranja tako divnog predmeta učestvovala sa puno ljubavi, nežnosti i strpljenja. 


Ručni rad izuskuje mnogo volje, strpljenja, usredsređenosti, pažnje, a produkt koji nastaje iz svega toga nosi iste karakteristike. Nema lepšeg i brižnijeg poklona od ručnog rada, onog kojeg ste sami napravili za nekog, zato i nije toliko loše da krenete da učite nove stvari - u ovom slučaju pletenje. Ukoliko ne znate da pletete,mbilo bi lepo da naučite jer ćete uvek oduševljavati druge poklonima, a i sami ćete se osećati lepše kada znate da je to vaših ruku delo i da svetu pokazujete svoje rukotvorine, veštinu i umeće. 

Pletenje je jedan od najstarijih zanata

Ovakav zanat poznat među starijim generacijama, a jedan od vodećih u prošlosti naše zemlje, polako dobija svoje mesto kod novih generacija, možda zahvaljujući društvenim mrežama i internetu. Bilo kako bilo, ovaj zanat počinje da budi interesovanje kod mladih, što znači da ima nade da se ono ubuduće neguje i dalje razvija do prepoznatljivog obeležja naše zemlje. Možemo biti optimistični i nadati se da ćemo tako stati na put sintetitčkim materijalima, koji nisu samo nekvalitetni i štetni već i prilično skupi u skorije vreme. 

Šta je potrebno za pletenje?

Za pletenje je potrebna vunica ili pamučni konac kao i igla odgovarajuće debljine u odnosu na debljinu vunice, odnosno konca. Znamo da je vuna materijal koji se dobija kada se ošiša ovca, životinja može biti živa ili ne, tako se razlikuje i vuna, ona koja je čista i ova koja nastaje kao reciklirani proizvod, vuna spada u obnovljive sirovine. 

Ali da li znamo šta je vunica?  Vunica je  upredena vuna, odnosno vuna koja se nakon šišanja životinje pere, suši, izvlači ili vlačari kako bi mogla da se uprede u dugačku nit. Što je tanja i duža nit iz vune, to je veći kvalitet upredene niti. Pored ovaca druge životinje koje nam daju vunu su lame, alpake, kunići i koze, ali ne sve koze već one čije se stanište na Tibetu, čuvene kašmir koze. Osim navedenih, za pletenje su potrebne mustre i šeme, koje predstavljaju na neki način uputstva i putokaz kako početi, a onda birate određene mustre, što su na neki način dezeni, ali ne u vidu printa ili šare, već one koje ste uradili svojim rukama, iglom i vunicom/koncem.

Kako se dobija vunica za pletenje?

Na samom početku moramo reći da proces dobijanja vune nikako ne škodi životinjama, ne predstavlja nikakvu opasnost, tako da možete biti mirni što se tiče toga i na miru da birate vunicu u radnjama, ili da kupite gotov predmet od vune bez griže savesti. Kako bi se dobila vuna ovce se strižu, odnosno šišaju, dok se kod kunića i kašmir koza vuna dobija iščešljavanjem, kod nekih životinja vuna se čupa, ali to za životinje nije bolno kako smo već rekli, jer se uklanjaju samo one dlake koje su se već odvojile ili nisu čvrsto ukorenjene.  
Srodni tekstovi:


Xiaomi predstavio Mi MIX FOLD, prvi sklopivi pametni telefon

Mi MIX FOLD predstavlja novu prekretnicu u industriji pametnih telefonaBeograd, 30.3.2021.  &nd...

Detaljnije

Potrebe za koje se angažuje knjigovodstvena agencija

Veliki deo funkcionisanja današnjih preduzeća obuhvaćen je uslugama za koje se angažuje knjig...

Detaljnije

Xiaomi predstavio proširenu Mi 11 seriju na globalnoj mega premijeri

Predstavljeni Mi 11 Ultra, Mi 11 Lite 5G/Mi 11 Lite i Mi 11i uz Mi Smart Band 6 i Mi Smart Projector...

Detaljnije

Kada i zašto izdavanje stanova u Obrenovcu biva u zamahu?

Postoji više razloga zašto ljudi pribegavaju rentiranju svojih prostora, a oni rezulti...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS