Kako i kada se vrši operacija vena?


Dom Zdravlje i lepota


S obzirom na to da su oboljenja vena okarakterisana kao izuzetno rasprostranjena u savremenom svetu, to je i operacija vena jedna od najzastupljenijih u savremenoj hirurgiji. 

Redovno se vrše i istraživanja o tome ko najčešće boluje od proširenih vena, a rezultati pokazuju da su žene između 30 i 50 godina u većini na udaru. Sve to treba pripisati činjenici da do proširenih vena dolazi usled trudnoće, odnosno usled genetskog faktora, kao i kod osoba koje zbog prirode svog posla treba dugo da stoje ili da sede. Ukoliko uz sve to kod njih postoji i genetska predispozicija za ovo oboljenje, nema nikakve sumnje da će se u određenom periodu svog života susresti sa njime. 

U suštini rezultati istraživanja pokazuju da se operacija vena češće vrši kod pripadnica nežnijeg pola, uzevši u obzir da muškarci ređe muku muče sa ovim problemom. 

U kojim slučajevima je operacija vena neophodna?

Iako uglavnom pripadnice nežnijeg pola traže savet stručnjaka zato što im se u estetskom smislu ne dopada kako izgledaju njihove noge na kojima su vene proširene, mora se priznati da proširene vene zapravo ne treba gledati sa estetskog stanovišta, jer taj problem i te kako može uticati na optimalno funkcionisanje ljudi. Uz to, može doći do takozvane venske insuficijencije, ali i do stvaranja krvnih ugrušaka, što potencijalno može da ugrozi i život pacijenta. 

Već smo napomenuli da uz genetski faktor postoje i drugi razlozi koji dovode do proširenih vena, pa se u svakom slučaju savetuje da se pacijent na vreme obrati lekaru kako bi bilo utvrđeno u kom stadiumu se oboljenje nalazi, te da bi eventualno bila izvršena i operacija vena, ako je neophodno. 

Normalno je da svakoga ko dođe do tog stadijuma zanima i kako u praksi izgleda takva operacija, ali je u tom slučaju vrlo važno da lekar preporuči na koji način bi trebalo da bude izvršena operacija, posle čega će pacijent svakako biti upućen u to kako ona izgleda i kakav je postoperativni tok.

Najčešće se u našoj zemlji vrši klasična operacija vena i operacija vena uz korišćenje lasera. 

Klasična operacija vena - prednosti i mane

Lekar specijalista će tokom ove operacije napraviti na preponi pacijenta manji rez, ali će napraviti i još jedan rez u regiji članka. Najjednostavnije govoreći to je klasična operacija vena, za koju je neophodno i korišćenje opšte anestezije. Predviđeno je da lekar specijalista izvrši i takozvano podvezivanje, te da odstrani problematičnu venu. 

Svakako se klasična operacija vena svrstava u zahtevnije operacije, a u većini slučajeva oporavak posle nje je dugotrajniji nego kada se ona vrši uz primenu lasera. 

Optimalno vreme za oporavak je oko tri sedmice, a i ako postoje dva reza, koja se estetski možda ne dopadaju pacijentu, jedna od mana takve operacije svakako je i potencijalna opasnost da se konkretni problem ponovo javi. 

Laserska operacija vena - prednosti i mane

S obzirom na to da laserska tehnologija sve više ima primenu u medicini, to je operacija vena uz pomoć lasera okarakterisana kao bolja opcija i to najpre zato što se koristi lokalna anestezija, te zato što celokupna operacija koja se izvodi na takav način traje kraće. Uz to je i oporavak kraći, a praktično u najkraćem mogućem roku po završenoj intervenciji pacijent će biti u stanju da hoda. 

U svakom slučaju ne bi se trebalo opterećivati time kako će da bude izvršena operacija vena, jer to zavisi ne samo od stanja samog pacijenta, nego i od odluke lekara, koliko je važno da konkretni problem bude trajno rešen. 

Takođe se sve češće pominje i radiotalasno lečenje proširenih vena, odnosno operacija vena vodenom parom, koja je i najsavremeniji metod lečenja.

Srodni tekstovi:


Usmerite svoj budžet na neophodne stvari - Sve pogodnosti online kupovine

 Prednosti interneta su mnogobrojne, a obavljanje većine obaveza iz udobnosti sopstvenog doma s...

Detaljnije

Prednosi i mane izrade online prodavnice

Kada rešite da svoju firmu ponosno prikažete i na internet platformi, izrada sajta je jedan od prvih...

Detaljnije

Šta je sve potrebno za otvranje strane firme u Srbiji?

U poslednje vreme, mnogo je stranih kompanija koje žele da investiraju u srpsko tržište i otv...

Detaljnije

Špijunaža - nekad i sad

Kad god se pomene špijuniranje i špijunaža, obično se pomisli na tajne agente, a primarno na čuvenog...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS