Kako da odaberete odgovarajući lepak za pločice?


Dom


Ako ste već odlučili da sami majstorišete oko keramičkih poslova u svom novom domu ili renoviranju kuće onda u tu priču treba ući sa nekim predznajem. Pored praktičnih saveta koje ćete dobiti od stručnih lica u radnjama u kojima budete kupovali materijal potrebno je da znate i par trikova iz prakse kako biste posao obavili na visokom nivou.

Pored prvog i osnovnog zadatka da odaberete dezen, boju i model pločica za površinu koju nameravate sa nijma da prekrijete, mnogo je važniji drugi zadatak. On se odnosi na odabir adekvatnog i kvalitetnog materijala za rad, a tu svakako spada i odabir odgovarujućeg lepka za pločice

Vodite računa o podlozi (od čega je napravljena i da li je stara ili nova)

Ovo je veoma važno i sigurno je jedna od stavki o kojoj ćete razmišljati jer stanje u kojem se podloga nalazi daće vam smernice za dalje. Bilo da se radi o podlogama poput betona, cigle ili cementne košuljice ili sa druge strane onih osetljivijih poput drva, plastike, stakla, metala, keramike – morate biti mudri kada je lepak za pločice na spisku kupovine. Kod ove druge grupe osetljivijih ili kako ih još zovu kritičnijih preporučuje se da se koristi fleksibilni lepak za pločice. Razlog je u tome što se njime ostvaruje neraskidiva vezu sa podlogom zahvaljujući svojoj jedinstvenoj formuli koja omogućava čvrsto vezivanje sa podlogom tokom sušenja. 

Svakako je savet da pred posao doboro očistite podlogu od svih nečistoća, prašine, čestica i neravnina. 

Za koji prostor su namenjene? Spoljašnji ili unutrašnji 

Čak i kada se odredite za prostor kojem su namenjene postoje razlike u odnosu na različite prostorije u kući. Na primer za one koje su izloženi svakodnevnom uticaju vode i vlage, kao što su kuhinja i kupatilo, mora se birati onaj koji je proporcionalno kvalitetan i otporan na vodene uticaje. To je uslov ako želite da bude sigurni i da osigurate dugotrajnost.

Bolje performanse ovog materijala trebaće vam i za spoljne površine jer su one podložnije različitim vremenskim uslovima, od najtoplijih do najhladnijih. 

U kojem sloju se nanosi lepak za pločice?

U proseku on se nanosi debiljine 4 do 6 mm, ali kod onih koji su okarakterisani kao visoko vezivnih potreban je manji sloj oko 2 mm. Nanošenje nekoliko slojeva moguće je ako imate nameru da izravnate neku površinu ali to možete uraditi kada je najviše 2 cm razlike. Ovo posebno zavisi od veličine pločica i vodite računa o tome. 

Dakle, sama potrošnja zavisiće od toga u kojem sloju ga nanosite i posavetujte se sa prodavcima koja količina će vam biti potrebna u odnosu na kvadraturu. Obično dolaze u pakovanjima u veličini od 5 do 25 kg, a upotrebljivi su i nakon otvaranja džaka. Samo je važno da budu zaštićeni od vlage i smrzavanja. 

Najvažnije je za koju vrstu pločica su vam potrebni

Tradicionalne kermičke napravljene su od prijanjajućeg materijala pa njih karakteriše dobro prijanjanje na podlogu.  Za mermerne, granitne i kamene potrebno je da koristite onaj lepak za pločice koji je visokofleksibilan zbog neupijajućeg materijala od kojeg su napravljenje. Njega karakteriše snažna moć prijanjanja i sušenja bez skupljanja što je kombinacija za dobar krajnji rezultat. Dok će vam za mozaik biti potreban neki od belog lepka. On ne uzrokuje promenu boje. 


 




Srodni tekstovi:


ŽENSKE PREMIATA PATIKE – OBUĆA KOJA PRATI TRENDOVE

Generalno govoreći o brendu Premiata treba istaći da se radi o italijanskom brendu koji je u svetu m...

Detaljnije

Zašto stranci u Beogradu uzimaju rent a car?

Urban, moderan grad, sa velikom populacijom, kao što je Beograd, ume čak i starosedeoce da zb...

Detaljnije

Zašto je potreban školski pribor?

Kada deca kreću u prvi razred, raduju se kupovini neposredno pre početka školske godine. Tada...

Detaljnije

Kondilomi, par činjenica koje bi trebalo da znate

Kondilomi se javljaju kao posledica čiji je uzrok HPV ili Humani Papilloma Virus. Neke vrste ovog vi...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS