Kako da izaberete najbolji probiotik i poboljšate svoje zdravstveno stanje?


Zdravlje i lepota


Probiotici su dobre bakterije i gljivice koji prirodno žive u našim crevima brinući se da creva normalno vare hranu, a da pri tome doprinose i normalnoj funkciji svih drugih organa. 

Iako žive u crevima, izolovane kulture se mogu kupiti u obliku kapsula sa ciljem da  pojačaju postojeće dobre bakterije, najčešće onda kada je flora narušena i tako unaprede organizam.

Najbolji probiotik može da pomogne i kod urinarnih i vaginalnih infekcija, pojačava otpornost organizma i obezbeđuje maksimalno korišćenje svih nutrijenata koji se nalaze u hrani uz pomoć normalnog varenja.

Dobre bakterije su bezbedne za decu i odrasle, najbrže leče bez ikakvih negativnih efekata pa su prva preporuka za lečenje većine tegoba.


Nisu svi probiotici isti, ovo su njihove razlike


Postoje različiti probiotici u zavisnosti od toga gde se nalaze, tj. gde ih ima najveća količina.

Lactobacillus su bakterije koje se nalaze u prerađenim mlečnim proizvodima, jogurtu, kefiru i povrću koje je prošlo proces fermentacije (kiseli kupus, kiseli krastavčići, masline, ali i jogurt, sirevi…)

Postoji preko 50 sojeva i svaki ima neku dobru ulogu za organizam. Zato se za dobro varenje preporučuje unos mlečnih proizvoda makar tokom jednog obroka dnevno da se održi dobra crevna floura.

Bifidobacterium se takođe nalazi u mlečnim proizvodima i ima ih preko 30 sojeva, a prirodni je stanovnik i naših creva. Njihovim unosim se pojačava broj dobrih bakterija u crevima što je izuzetno važno ako je došlo do poremećaja varenja.

Saccharomyces boulardii je gljivica koja potiče iz kvasca i jedan je od neizbežnih elemenata koji se daju tokom teške dijareje i stomačnih problema. Lečenje se zasniva na sposobnosti ovog probiotika da nakon unosa uveća svoju masu i za 10x i da upije štetne bakterije koje se potom uspešno izbacuju iz tela. I na ovaj način dolazi do olakšanja tegoba i bržeg izlečenja.

Ovo su najpoznatije vrste, a na tržištu se nude i mnoge druge. Mogu biti samostalno primenjivani, ali i u kombinaciji sa drugim probioticima pa se i efekat probiotika razlikuje.


Kako da se pronađe najbolji probiotik?


Najbolji probiotik je onaj koji odgovara trenutnim potrebama organizma. Iz toga proizilazi činjenica da su sve vrste poželjne, ali će efikasnost zavisiti od prave kombinacije probiotika koji su u sastavu leka.

U slučaju pojave dijareje, dugotrajnog poremećaja varenja i ozbiljnih stomačnih problema najbolje je uzimati probiotike koji u sastavu imaju gljivicu Bulardi jer će on izbaciti štetne bakterije i omogućiti da se razmnožavaju one koje su dobre. Kada simptomi popuste može se početi sa unosom probiotika koji pojačavaju broj dobrih bakterija i tako uspostavljaju normalno varenje.

Sa druge strane, najbolji probiotik kao preventiva koji se često pije na putovanjima treba da sadrži probiotike iz mleka i dobre bakterije u crevima, a često se uzimaju i prebiotici koji su hrana za dobre bakterije. Piju se i uz antibiotike koji nemaju selektivno delovanje pa uništavaju i crevnu floru dok leče organizam.

Osim dobre kombinacije bakterija, treba voditi računa i o koliko miliona bakterija ima svaki soj. U konsultaciji sa lekarom ili apotekarom se mogu dobiti sve informacije i odabrati najbolji probiotik svaki put.


Važno je pravilno čuvanje i primena za najbolji efekat


Bakterije i gljivice su izuzetno efikasne za povećanje broja dobrih bakterija i uklanjanje onih koje su loše, ali samo ako se nalaze u crevima, a do tada su izuzetno osetljive na sve spoljne uticaje.

Na uništavanje probiotiskih kultura utiče svetlost, toplota, ali i želudačna kiselina. Zato je potrebno pravilno čuvanje pakovanja i korišćenje kapsule prema priloženom uputstvu.

Probiotik se pije tokom jela ili nakon njega, sa vodom ili sokom, a deca mogu i da otvore kapsulu pa rastopljenu tečnost popiju. Takođe, probiotici se često piju i uz antibiotik i tada je važno napraviti razmak od 2h da bi dejstvo bilo efikasno. To je važno da bi najbolji probiotik imao maksimalni efekat i dao najbolje rezultate tokom lečenja.

Probiotici se kriju u većini dobrih namernica koje, ako se unose u dovoljnim količinama, donose normalno varenje i smanjuju potrebu za korišćenjem lekova svake vrste.

Medicina je uspela da bakterije sintetiše i izdvoji ih tako da opstanu u kapsulama pa da se koriste za prevenciju i lečenje brojnih stanja.

Normalno varenje je važno ne samo radi pravinog iskorišćenja svih elemenata koje donosi hrana, ali i ujedno jača imunitet i pomaže pravilan rad svih organa u telu. Zato bi trebalo praktikovati unošenje probiotika svaki put kada postoji mogućnost da se naruši crevna flora ili se to već desilo. Na taj način će se sprečiti komplikacije i brže uspostaviti pravilno funkcionisanje organizma.

Posetite apoteku i izaberite najbolju kombinaciju za svaku potrebu tako da vam pri ruci uvek bude najbolji probiotik kao prevencija i efikasan lek.







Srodni tekstovi:


Ne odlažite odlazak kod oftalmologa

Oftalmologija je oblast u medicini koja se bavi zdravljem čula vida. Kako i druga čula, tako je i ov...

Detaljnije

Organizacija putovanja - Kako da kupite najpovoljnije avionske karte za Frankfurt?

Jedan od prvih uslova da pronađete vašu jeftine avionsku kartu za Frankfurt jeste da budete f...

Detaljnije

Šta vam je od alata potrebno za uređenje bašte?

Svako ko želi da se bavi sređivanjem dvorišta ispred svoje kuće, zgrade i slično i uređenjem ...

Detaljnije

Organizacija putovanja u Prag za Novu godinu

Da li vam se negde putuje za doček? Planovi su sigurno u toku za zimsku sezonu, a znamo da je za nov...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS