Da li nam svima treba biznis kouč?


Biznis Biznis

Biznis kouč je osoba koja pomaže razgovorom i precizno postavljenim pitanjima da se karijera živi i život pojedinca unapredi. Biznis kouč je trener životnih veština koje su važne za karijerni razvoj. Kada smo „u miru“ sa sobom i psihički jaki sve ciljeve je lakše postići, imaćemo više finansijskog uspeha, emotivno ćemo biti zadovoljniji. Lični razvoj je zagarantovan uz napredak na svim poljima.


Biznis koučing je tehnika uz pomoć koje postajete bolji na onim poljima na kojima želite da se unapredite ili metoda uz pomoć koje možete da savladate ove veštine i tako dobijete znanje da pomognete drugima.

Sve je više onih koji su napredovali uz pomoć biznis koučinga pa je dobro da se detaljnije upoznamo šta se misli pod tim pojmom.


Šta je to biznis koučing?

Biznis kouč je osoba koja na neutralan način pomaže da sagledate svoju situaciju iz drugačije perspektive, da uvidite šta je problem i kroz razgovor pomogne da pronađete rešenje i kako najbolje doći do njega.

Biznis koučing može da pomogne svima za lični i profesionalni razvoj i dobar je u svim situacijama jer se rsesija i saradnja bazira na razgovoru o izazovima ili dilemama i fokusiranju na pronalazak rešenja. 

Nije važno da li je u pitanju porodična situacija koja utiče na rezultate u karijeri, izazov na poslu, emotivni krah…sve se razgovorom i analizom može rešiti.


Da li je psiholog isto što i biznis kouč?

Biznis kouč se razlikuje od psihologa u više tačaka. Pre svega, sticanje kvalifikacija je različito i dok se psihologija školuje na fakultetu, biznis kouč može biti pojedinac koji se sertifikuje na coaching edukaciji. Takođe osoba mora da ima predispozicije za ovaj posao: duboka empatija, sposobnost da se zaista sasluša i razmotri tuđi problem i da se objektivno pristupi iznalasku rešenja.

Druga velika razlika je u samom pristupu radi analizi i rešavanju problema. Psihologija analizira prošlost i uzroke sadašnjeg stanja, a biznis koučing analizira sadašnju situaciju i mogućnost za njeno rešavanje (orjentacija ka budućnosti). Vrlo često se ovako mnogo lakše dolazi do rešenja i zato je sve više ljudi koji žele da radi na sebi sa biznis koučom.


Zašto je mudro iskoristiti pomoć treće osobe?

Do ličnog razvoja i rešavanja izazova se ne dolazi lako. U većini situacija nam saveti prijatelja i kolega ne pomažu ni malo, a mnogima se javlja i osećaj da ne postoji kontrola nad sopstvenim životom.

U ovoj situaciji se i najmanji problem i dilema može razviti u pravu noćnu moru jer se rešenje nikako ne pojavljuje. Tada treća osoba može da učini čuda samim postavljanjem pravih pitanja i dopuštanjem da objektivno sagledate svoju situaciju. Kroz nekoliko sesija i razgovora izazov se razlaže i definiše krajnji cilj. 

Biznis koučing i biznis kouč pomažu i da se do tog rešenja najbrže dođe tako što će se definisati koraci koji će voditi ka uspehu.

Kada bi svako od nas imao podršku treće osobe koja nepristrasno pomaže da sagledamo izazove i pronađemo rešenje, sve odluke bi bile donesene na najboljim osnovama i kao takve dale najbolji rezultat.

Svima bi nam svima dobro došao biznis koučing jer bi tako ostvarili ličnie i profesionalne ciljeve i bili zadovoljniji sobom.
Srodni tekstovi:


Koje su slavine najbolje?

Potpuno je svejedno da li u ovom trenutku opremate novu kuhinju ili renovirate staru, jer svakako po...

Detaljnije

Sve prednosti espresso aparata

Uživajte u ispijanju kafe u svakom trenutku. Sreću čine male stvari. Tako da treba održavati naviku ...

Detaljnije

Vaš vodič za srećnu trudnoću i zdravu bebu!

Trudnoća je jedno od najčarobnijih i najizazovnijih razdoblja u životu žene, putovanje koje sa sobom...

Detaljnije

Koji frižider je najbolji za vas?

Kada kupujemo belu tehniku verovatno polazimo od toga kakve su  naše potrebe, kvalitet a...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS