Vratimo se drvetu, ali na moderan način


Dom

Ako je renoviranje ili uređenje kuće pred vama, naročito ako je to vikendica u prirodi – onda sigurno razmišljate o tome kako da je uredite tako da bude u skladu sa svojim okruženjem. Tako je i kada je u pitanju spoljašnjost ali i unutrašnjost kuće - gledamo da to budu prirodni materijali, da dominiraju prirodne note koje prostor čine prijatnijim i punim topline koja nas opušta. Naravno, tu je materijal kome nema premca – drvo, koje je u jednom trenutku izgubilo popularnost, koja se sad ipak vraća, ali u novom ruhu. Dakle, drvo kao materijal za uređenje enterijera doživelo je procvat u poslednjih nekoliko godina – samo se menjaju nijanse koje su popularne, kao i kombinacije sa drugom materijalima.

Zašto je drvo u nekom trenutku bilo prevaziđeno

Prirodna je stvar da se s napretkom tehnologije materijali koji se koriste u gradnji menjaju – stvaraju se novi, unapređuju postojeći, kombinuju, ukrštaju... Tako je u jednom trenutku, bar kada je stolarija u pitanju, došlo do revolucije koju je napravili aluminijum i PVC kao materijal od koga se prave prozori i vrata. Kada su se oni pojavili, drvo je palo u zapećak, najpre jer su na scenu stupili materijali koji su izdržljiviji, koji se lakše održavaju, koji su skuplji ali sa sobom nose i uštedu. Tako da je vrlo brzo, umesto drveta, odluka kupaca padala gotovo isključivo na alu i pvc stolariju. Jer, ni pvc ni alu stolarija ne podležu toliko vremenskim prilikama, ne moraju da se svake godine farbaju zaštitnim lakom, ne deformišu se usled vlage, ne rasušuju se od vrućine. Dakle, mnogo minusa na strani drveta – ima li ipak nade za njega kada je stolarija u pitanju?

Opremite kuću pomoću drvo aluminijum stolarije

Dakle kada drvo kao materijal ima određene nedostatke, jedino što mu preostaje jeste da se združi sa nekim materijalom koji je čvršći i otporniji, pa da i dalje bude u trci za opstanak u svetu vrata i prozora. I naravno da se toga neko dosetio – ukombinovao je ta dva materijala i dobio sinonim za pouzdanu, čvrstu stolariju koja zrači toplinom. Drvo aluminijum stolarija je nešto za šta ćete se odlučiti ako želite da imate stolariju vrhunskog kvaliteta, kojoj je funkcionalnost i estetika na najvišem nivou - čista ekskluziva kada su prozori i vrata  u pitanju.

U kojoj situaciji ćemo se odlučiti za drvo aluminijum stolariju

Dakle, treba nam jaka stolarija, ali da ima taj naturalni izgled. Zamislili smo da nam kuća, odnosno vikendica imaju ogromne prozore, gotovo čitave zidove u njima – da bi spoj sa prirodom bio potpuniji. Upravo to je savršena situacija da se postave drvo alu prozori i balkonska vrata. Znamo da je aluminijumska stolarija neprevaziđena kada su velike površine u pitanju upravo zbog toga što je aluminijum jak, a izdržljiv materijal, i može da ima profile velikih dimenzija. Što se samog sistema tiče, ova vrsta stolarije može biti okretno-nagibna - što je danas izuzetno važno svima da bi prostorije mogle imati odgovarajuću ventilaciju. Zatim, tu je i podizno-klizni sistem – koji se postavlja kada hoćemo da prostorija dobije dozu luksuznosti i prostranosti. U funkcionalnom pogledu se dobija mnogo – to je stolarija koja se lako održava i kojim se jednostavno rukuje - što takođe eliminiše česte kvarove i popravke. Kada je sistem čvrst i jednostavan, šanse za to su minimalne - najviše kvarova dolazi samo ako se ne rukuje pravilno. I naravno, ako vam je važna, a svima je važna, stavka zagrevanja i hlađenja prostorija, odnosno štednje energenata potrebnih za to, drvo alu stolarija ima izuzetne termoizolacijske karakteristike – i sigurno ćete uštedeti u pogledu troškova.

I u samim prostorijama neka dominira drvo

Boja drveta se vratila na velika vrata kada je u pitanju enterijer – kako je danas moderno da u prostorijama ima što više onog prirodnog, nema ničeg prirodnijeg nego da izaberete određenu vrstu i teksturu drveta za vaše plakare, kuhinju, police... Naravno, podovi su obloženi podlogama u nekom od brojnih dezena drveta, ako ne i samim drvetom, odnosno parketom, koji je i dalje neprikosnoven. I dok je nekada bio popularan nameštaj od punog drveta, koji je neretko bio i stilski, danas se drvo uglavnom kombinuje sa metalom i delovima tapaciranim kožom i tekstilom – kombinacija i varijacija je mnogo više nego što možete da zamislite. I bez obzira što proizvodi na današnjem tržištu možda nisu kvalitetni kao što su nekad bili, ukoliko je održavanje pravilno, drveni nameštaj može i te kako biti dugotrajan. Dobra strana je i to što ga je moguće obnavljati, restaurirati ili mu pak menjati izgled kad vam dosadi. Drvo i te kako ima i dalje dobre strane – treba ih spoznati i iskoristiti.




Srodni tekstovi:


Releji – vrste koje daju maksimalan stepen zaštite

Releji su zaduženi za stvaranje i prekidanje strujnog kola, posredstvom elektromagneta, kotve, ili d...

Detaljnije

Sredstva za pranje tepiha na prirodnoj bazi odličan izbor za domaćinstvo

Deo enterijera svakako su tepisi. Od njih u mnogome zavisi i celokupan izgled doma. Oni daju komfor ...

Detaljnije

Prirodni preparati za pomoć u lečenju reumatoidnog artitisa

Progresivno oboljenje zglobova, na žalost još uvek bez odgovarajućeg leka koji garantuje izle...

Detaljnije

Kako da vašim mališanima obezbedite zdravu i uravnotreženu ishranu?

Svaki roditelj želi da mu se dete pravilno razvija i raste. Da bi uspeo u tome, potrebno je obezbedi...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS