Šta sve obuhvata kasko osiguranje i koliko košta


Automobili Automobili

Šta je kasko osiguranje


Kasko osiguranje predstavlja vrstu osiguranja koja pokriva štetu nastalu na vozilu osiguranika, bez obzira na to ko je kriv za nastanak štete. Razlikuje se od obaveznog osiguranja od autoodgovornosti, koje pokriva štetu nanetu trećim licima, ali ne i štetu na vozilu osiguranika. Kasko osiguranje je, stoga, dobrovoljna vrsta osiguranja koja nudi dodatnu zaštitu vlasnicima vozila.


Tipovi kasko osiguranja


Postoje različiti tipovi kasko osiguranja, uključujući osnovni kasko, koji pokriva štetu nastalu usled saobraćajne nezgode, požara, eksplozije, ili krađe. Postoji i puni kasko osiguranje koje, pored navedenog, pokriva i štetu nastalu usled prirodnih katastrofa, kao što su oluja, poplava, grad, kao i štetu nastalu vandalizmom ili tokom transporta vozila.


Šta obuhvata kasko osiguranje


Kasko osiguranje automobila obuhvata štetu na vozilu nastalu u saobraćajnoj nezgodi, štetu od požara, eksplozije, krađe vozila, štetu od prirodnih nepogoda, kao i štetu nastalu vandalizmom. Takođe, mnoge osiguravajuće kuće nude dodatne opcije pokrića, kao što su osiguranje stakla, guma, krađe ličnih stvari iz vozila, i sl.


Koliko košta kasko osiguranje

Cena kasko osiguranja varira u zavisnosti od brojnih faktora, uključujući vrstu i starost vozila, izabranu franšizu, obim pokrića, ali i dodatne opcije koje osiguranik može odabrati.

Osnovni faktori koji utiču na cenu kasko osiguranja su:

  • Marka i model vozila: Luksuzna vozila i vozila sa visokim performansama obično imaju višu premiju kasko osiguranja zbog veće vrednosti i skuplje popravke.
  • Godište vozila: Novija vozila imaju tendenciju da imaju višu premiju zbog veće tržišne vrednosti, dok starija vozila mogu imati nešto nižu premiju.
  • Snaga motora: Vozila sa snažnijim motorima obično se smatraju većim rizikom i mogu imati višu premiju.
  • Izabrana franšiza: Franšiza je iznos koji osiguranik sam pokriva u slučaju štete. Veća franšiza može smanjiti ukupnu premiju osiguranja.

Pored ovih, na cenu kasko osiguranja utiče i izbor dodatnih pokrića, poput osiguranja od krađe, osiguranja stakla, osiguranja protiv prirodnih nepogoda i slično.

Primeri cena kasko osiguranja:

Za noviji automobil srednje klase (na primer, Volkswagen Golf 7, 2018. godište) sa standardnim paketom kasko osiguranja i bez dodatnih pokrića, godišnja premija može biti oko 400 do 600 evra, zavisno od osiguravajuće kuće i izabrane franšize.

Za luksuzni automobil (na primer, Mercedes-Benz C klase, 2019. godište), sa punim paketom kasko osiguranja i niskom franšizom, godišnja premija može lako premašiti 1000 evra.
Važno je napomenuti da su ovo samo ilustrativni primeri, i stvarne cene se mogu znatno razlikovati u zavisnosti od mnogih faktora, uključujući lokaciju, istoriju vozača i specifične uslove koje nudi svaka osiguravajuća kuća. Preporučuje se da se dobiju individualne ponude od više osiguravajućih kuća kako bi se našla najpovoljnija opcija koja odgovara potrebama i mogućnostima osiguranika.


Kako uzeti kasko osiguranje za auto


Za uzimanje kasko osiguranja, potrebno je obratiti se osiguravajućoj kući sa kojom želite da sklopite ugovor. Proces uključuje procenu vrednosti vozila, odabir obima pokrića, kao i definisanje perioda na koji se osiguranje sklapa. Važno je detaljno pročitati uslove osiguranja i upoznati se sa svim aspektima pokrića, uključujući i ono što osiguranje ne pokriva.


Prednosti kasko osiguranja


Kasko osiguranje nudi brojne prednosti vlasnicima vozila. Prva i osnovna prednost je  u slučaju štete na vozilu. Bez obzira na to da li je šteta nastala usled saobraćajne nezgode, prirodnih nepogoda ili nekih drugih događaja, osiguranik je zaštićen od visokih troškova popravke. Osim toga, mnoge osiguravajuće kuće nude asistenciju na putu, što može biti od velike pomoći u slučaju nezgode ili kvara na vozilu.


Kako odabrati pravo kasko osiguranje


Odabir pravog kasko osiguranja zahteva pažljivo razmatranje. Važno je uporediti ponude više osiguravajućih kuća, uzimajući u obzir ne samo cenu, već i obim pokrića i uslove osiguranja. Preporučljivo je i pročitati iskustva drugih korisnika sa određenom osiguravajućom kućom, kao i informisati se o brzini i efikasnosti isplate štete.


Često postavljana pitanja o kasko osiguranju


Da li je kasko osiguranje obavezno?
Kasko osiguranje nije obavezno, za razliku od osiguranja od autoodgovornosti, ali se toplo preporučuje svim vlasnicima vozila zbog dodatne finansijske sigurnosti koju pruža.

Šta se dešava ako vozilo bude totalna šteta?
U slučaju da vozilo bude proglašeno totalnom štetom, osiguravajuća kuća isplaćuje vrednost vozila prema uslovima definisanim u ugovoru o osiguranju, uzimajući u obzir amortizaciju vozila.

Da li kasko osiguranje pokriva štetu nanetu trećim licima?
 Ne, za štetu nanetu trećim licima odgovara osiguranje od autoodgovornosti. Kasko osiguranje pokriva štetu na samom osiguranom vozilu.


Kasko osiguranje predstavlja važan oblik zaštite za sve vlasnike vozila. Uz pravilno odabrano kasko osiguranje, možete uživati u vožnji znajući da ste zaštićeni od finansijskih posledica nepredviđenih događaja. Biranjem odgovarajućeg kasko osiguranja osiguravate miran um i sigurnost na putu za sebe i svoje najdraže.




Srodni tekstovi:


Kako funkcionišu zalagaonice?

Za početak, hajde da definišemo šta su to zalagaonice. Zalagaonice nude mogućnost pro...

Detaljnije

Zašto je isplativije obavljati održavanje u autoservisu, a ne u garaži?

Svaki vozač verujemo da zna da je automobil  tehnički složen uređaj koji zahteva redovno održav...

Detaljnije

Majmunske boginje - simptomi infekcije

Majmunske boginje - simptomi i drugi znaci infekcije, veoma su slični simptomima drugih virusnih zoo...

Detaljnije

Kućna apoteka bi trebalo da bude neizostavni deo doma

Ne treba za sve tegobe ići kod lekara. Nekada možete i sami sebi biti lekar. Naročito kada osećate d...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS