Kako nastaje karijes na zubu i zašto je važno da se na vreme otkrije i izleči


Zdravlje i lepota


Kada se govori o dentalnom zdravlju, karijes je svakako najrasprostanjenija zubna bolest, od koga boluje gotovo celokupno svetsko stanovništvo. Veoma je retko, ali postoje osobe koje se tokom života nikada nisu susrele sa ovom bolešću. To je bolest tvrdih zubnih tkiva, a nastaje kao rezultat jednog dugotrajnog procesa, koji se sastoji od više činilaca. Pojavljuje se kao crna tačka, odnosno mrlja na spoljašnjoj površini zuba. Od njega nisu pošteđena ni deca, tinejdžeri, kao ni odrasle i starije osobe. Najbitnije je delovati preventivno, redovno odlaziti na preglede kod stomatologa i sprovoditi redovnu i pravilnu oralnu higijenu. Isto tako, briga o onome što unosimo u naš organizam, odnosno naša ishrana svakako mnogo utiče na oralno zdravlje.


Faze obolevanja dentina

Oštećenje tvrdog zubnog tkiva, odnosno dentina, jeste karijes na zubu, a kod nas se odomaćio izraz pokvareni zub. U prvoj fazi, fazi nastanka on se vidi samo kao mrlja bele boje, i ta mrlja u nastanku obuhvata samo površinu zubne gleđi. Ono što je specifično da u ovoj fazi uopšte nema nikakvih simptoma. Ako u ovoj fazi vi ili vaš stomatolog primetite promene, proces izlečenja je brz i rešava se samo jednim odlaskom kod zubara. Ali ako se ne primeti u početnoj fazi , on sve dalje i dublje prodire i dolazi do dentina. Vaši zubi u ovoj fazi mogu postati izuzetno osetljivi, i mogu reagovati na hladno, toplo i slatko piće ili hranu. Zub koji je oboleo od karijesa ne može se regenerisati, već se to bolesno tkivo mora ukloniti. Zatim se stavlja plomba, kako bi se ispunila nastala šupljina.


Zbog čega dolazi do kvara

Mnogo je uzročnika koji su direktno odgovorni za nastanak oštećenja tvrdog zubnog tkiva. Može se reći da su glavni krivci za oštećenje bakterije, i to bakterija Streptococcus mutans. Ostali uzročnici mogu biti kiseline, plak i ugljeni hidrati. Bakterije koje se nalaze u usnoj duplji talože se na zubnoj površini i formiraju zubni plak. Baš te bakterije imaju sposobnost da razgrađuju ugljene hidrate, a tada nastaju kiseline. Kiseline zatim počinju da nagrizaju zubnu gleđ, i prodiru jako duboko sve do zubnog tkiva, odnosno dentina. Kada dođe do oštećenja gleđi, zubi gube fosfor i kalcijum, a to su dva najvažnija minerala jer su oni izgrađeni od njih. I tako otpočine čitav proces oštećenja, odnosno kvarenja.


Lečenje dubinskog oštećenja

Kod površinskog karijesa na zubu otklanja se samo deo gleđi i dentina koji su oboleli, i na kraju se stavlja plomba. Ali kod dubinskog oštećenja potrebno je lečenje. Lečenje korena i kanala zuba može dovesti do spašavanja i nakon lečenja se u zub stavlja ispunjenje. Ispunjenje se stavlja da bi se zadržala prvobitna funkcija zuba. Kada i pored svih napora stomatologa, ne dođe do izlečenja, u tom slučaju se, na žalost, zub mora izvaditi. Zato je jako važno da se oštećenje otkrije na vreme, najbolje dok je još u početnoj, površinskoj fazi. Ovo je moguće ako redovno odlazite na kontrole i preglede kod izabranog stomatologa.


Ne konzumirajte ovu hranu

Svi već znamo kako slatkiši loše utiču na zdravlje zuba, i da su štetni zbog velikog procenta šećera koji sadrže u sebi. Od malih nogu deci se brane slatkiši, ali isto tako postoje i druge namirnice koje dovode do oštećenja gleđi i dentina. Hrana koja obiluje ugljenim hidratima je lepljiva i zadržava se ne zubnoj površini pa dodatno snižava PH u usnoj duplji, i to na duži vremenski period. Ovako se stvara još veća količina šećera kojima se hrane bakterije, i na taj način stvaraju kiseline koje su veoma štetne. Treba izbegavati čips, krekere, hleb ali i suvo voće jer često sadrži dodatnu količinu šećera. Postoje i namirnice koje snižavaju kiselost i pružaju određenu zaštitu. To su jaja, povrće, meso, semenke, riba, orašasti plodovi, kao i mleko.


Prevencijom do zdravlja

Kako biste pravilno održavali zdravlje vaše usne duplje, potrebno je da redovno koristite četkicu za zube, konac, interdentalne četkice, kao i tečnost za ispiranje usta. Naravno, nije dovoljno samo koristiti sve ovo, već morate znati i kako da pravilno upotrebljavate sva ova sredstva za oralnu higijenu. Ojačajte zubnu gleđ unošenjem odgovarajućih vitamina koje će vam preporučiti vaš stomatolog. Smanjite unos rafinisanih šećera, a po preporuci stomatologa koristite i preparat fluora. Pravilna upotreba ovog preparata može smanjiti oštećenje, ako se ono nalazi u početnoj fazi. Kada se javi bol to je znak da je oštećenje doprlo do živca i mekog tkiva, i tada se mora obaviti proces lečenja. Kao što smo rekli lečenje će nekada biti uspešno, a nekada će se završiti vađenjem zuba.






Srodni tekstovi:


5 teorija koje pokušavaju da objasne zbog čega se javlja deja vu

I sami znate da ne postoji tačno i naučno objašnjenje zbog čega se javlja deja vu, postoje sa...

Detaljnije

Ishranom do pravilnog funkcionisanja celog organizma

Hrana predstavlja izvor vašeg zdravlja, vitalnosti i mladosti. Od rođenja deteta pa do najsta...

Detaljnije

Dajemo odgovore na vaša najčešća pitanja o soft starterima

Na pitanje – šta soft starteri mogu, odgovor bi bio da ograničavaju polaznu struju na b...

Detaljnije

Dentalni turizam sve popularniji u Srbiji

Stomatološki ili dentalni turizam poslednjih godina dobio je zamaha u Srbiji. Kako su stomato...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS