Istaknuto Traka

Пчелари обележили девет деценија Друштва “Мачва”

Оснивањем првог друштва пчелара 1927. године у Глоговцу, на иницијативу ондашњег учитеља Миладина Рогића, почела је удруживање пчелара Мачве које се задржало до данашњег дана. Друштво пчелара “Мачва” наставља традицију прве “Мачванско-дринске пчеларске подружине” из 1927. године, чији је први председник био Милутин Рајлић из Салаша Црнобарског, и данас је обележило 90 година постојања.

Друштво се данас зове “Мачва” и окупља око педесет чланова, који се, као и њихови преци пре девет деценија, залажу за остварење сталешких погодности,  укључивање што већег броја младих и њихово образовање за што успешније пословање.

На свечаности у Богатићу чланове Друштва и госте из двадесетак градова и места из Србије и Републике Српске поздравио је председник Драгорад Ковачевић.

Драгорад Ковачевић

Више од 50 чланова Друштва пчелара “Мачва” у општини Богатић ради и Друштва “Милутин Рајлић” у Бадовинцима у којем је око 20 чланова, уз стално повећање броја младих који се интересују за пчеларство, представљају велики потенцијал који, рекао је Ковачевић, многи не цене и држава, почев од локалне самоуправе “не схвата озбиљно”.

Пчеларење је рад и забава, посао и љубав, корист и штета. У овој фабрици под отвореним небом нема места импровизацији јер су улагања велика. Али, кад је добра година може и да се заради. То је, када је у питању Друштво пчелара “Мачва”, 50 породица које са три хиљаде пчелињих друштава годишње произведу око 100 тона меда.

Присутнима се обратио и Ненад Бесеровац, председник Општине Богатић који је истакао да локална самоуправа подржава рад удружења и да се годишње пет милиона динара издваја за финансирање програма и пројеката невладиних организација. Пчелари у све већем броју учествују и добијају средства на конкурсима које општина расписује.

Председник Друштва пчелара Мачванско-колубарског и Сремског округа Рајко Пејановић је уручио захвалнице Момчилу Лацковићу, Мирославу Чолићу, Драгораду Ковачевићу, Радиши Малетићу, Светиславу Ковићу, Раду Ђонлићу, Ивану Младеновићу и Ивани Ракочевић из Друштва пчелара “Мачва” и члановима друштава из Ноћаја, Ваљева, Шапца, Руме, Сремске Митровице и Брчког.

Др Родољуб Живадиновић, председник СПОС

Обележавање девет деценија рада Друштва пчелара “Мачва” је било прилика за регионалну трибину која је највећим делом била посвећена изградњи погона за прикупљање и пласман меда у Рачи. Овај пројекат реализује Савеза пчеларских организација Србије са циљем да уједини пчеларе из целе Србије и  омогући им пласман меда на тржишту под најповољнијим условима.

Др Родољуб Живадиновић, председник Савеза рекао је да су до сада велики откупљивачи меда “скидали кајмак” и да пчелари годишње због тога губе око милион евра. Осим произвођача који добијају прилику да мед, којег нема довољно на тржишту Србије и Европске Уније, продају по најповољнијој цени, корист ће имати и крајњи купци. Они ће, рекао је Живадиновић, бити сигурни да купују прави мед уместо фалсификата који се често појављује у рафовима.

Ансамбл ветерана “Ђидо”

Гостима се представио ансамбл ветерана “Ђидо”, а пригодан текст о историји Друштва читао је Мирослав Перић, глумац АП “Јанко Веселиновић”.

Д. Грујић

Мирослав Перић

 

 

No votes yet.
Please wait...