Istaknuto Traka

На пролеће наставак изградње насипа на Дрини од Салаша Црнобарског до Бановог Брода

На пролеће, уз помоћ Европске уније биће настављена изградња 13 километара одбрамбеног насипа на Дрини, најавио је јуче шеф Делегације ЕУ у Србији Мајкл Давенпорт.

Прошле године је завршена реконструкција и изградња деонице одбрамбеног насипа од Павловића моста до Салаша Црнобрског дужине седам километара. Насип је виши од старог за пола метра за шта је, као и за његову ревитализацију утрошено више од 30.000 тона камена и 12.000 кубика земље. Изграђене су и приступне саобраћајнице.

– Пре би се могло рећи да се градио нови насип на темељима постојећег. Јер, сада је ово бедем који висином, употребљеним материјалом, начином изградње, са приступним рампама и путевима апсолутно задовољава све стандарде – истакнуто је у компанији “Југокоп”, чији радници су своје знање и стручност уткали у сигурносни бедем који ће убудуће Мачву да штити од поплава.

И док је из државне касе, за изградњу обалоутврде у Бадовинцима и првих седам километара насипа, преко Кацеларије за обнову и развој уложено 150 милиона динара, довршетак новог насипа, до Бановог Брода, финансираће Европска унија са најмање пет милиона евра.

Првобитно је било најављено да ће радови почети прошле јесени, у новембру.

Општина Богатић је за експропријацију више 532 парцеле са обе стране насипа, на којима су пројектоване саобраћајнице, издвојила више од 10 милиона динара. Експроприсано је 17 хектара, а поступком обухваћено скоро 1500 власника. Успешно су решени имовинскоправни односи који су у великом броју случајева до тада били нерешени, па се општина за свега пола године уписала као власник, што је био један од кључних услова реализације пројекта.

Реконструкција и изградња 20 километара одбрамбеног насипа од Бадовинаца до Бановог Брода је изузетно значајна за цело подручје Мачве које је често угрожено високим водостајем Дрине и Саве.

У поплавама 2014. године само на подручју општине Богатић поплаве су “однеле” 222,3 милиона динара, колико је процењена штета.

Д. Грујић

No votes yet.
Please wait...
Booking.com