Istaknuto Sport Traka

Кошаркашица Јована Дамњановић – каријера у успону

У петорци успешних кошаркаша пониклих у Богатићу и околини, уз Микана Грушановића, Мићу Берића, Младена Грушановића и Стефана Којића,  коначно и једна девојка – Јована Дамњановић!

Судбина талената да због остварења амбиција морају да напусте родно место није мимоишла ни Јовану Дамњановић из Богатића, младу кошаркашицу београдске “Карабурме”. Ова ученица четвртог разреда Спортске гимназије у Београду  од малена је била заинтересована за кошарку.

Од трећег разреда основне школе сам међу кошевима, а од седмог је бављење кошарком постало озбиљније па сам у Шапцу играла две сезоне. Након основне школе уписала сам Спортску гимназију и играла за “Црвену звезду”, а ове године сам прешла у “Карабурму” – препричава укратко своју досадашњу спортску каријеру.

Јована Дамњановић

У  јуниорској екипи “Карабурме” има запажену минутажу на позицији крилног центра. Са својих 177 центиметара она је међу нижим девојакама у екипи али, иако целу сезону игра “четворку” а заправо је бек,  веома је користан играч.

Прочитајте још Микан Грушановић – легенда кошарке

Кошарка, спорт уопште, животно је опредељење ове младе девојке. У то је још више убеђена после невероватног успеха кошаркашке екипе Спортске гимназије на Светском школском првенству у Поречу, ове године. Школска кошаркашка репрезентација, у којој је играла и Јована, освојила је прво место на планетарном шампионату у конкуренцији 28 земаља.

– Школске обавезе, тренинзи, утакмице, све постижем и понекад осетим умор, “попустим” у школи па онда надокнађујем пропуштено. Није лако, али, кад нема тренинга ја просто не умем да се организујем, постајем нервозна. Тренинг и утакмице су најлепши део бављења кошарком. Усрећује ме игра под кошевима, избаци се негативна енергија, напуне батерије па се након тога бројне друге обавезе лакше извршавају – каже Јована.

Са одличним успехом Јована је завршила прва три разреда Спортске гимназије. Када матурира, наредне године, планира да и као студент остане на спортском пољу. Амбициозна и талентована осамнаестогодишњакиња наставиће спортским стазама. Тек је на почетку каријере и сигурно ће се још небројено пута попети на трон са медаљом око врата. Женска кошарка у Србији је све популарнија, а  уз неоспоран таленат и огромну посвећеност, Јовани су широм отворена врата за остварење планова и блиставу каријеру.

Д. Г.

Богдан Богдановић као узор

Присећајући се почетака, када је била десетогодишња девојчица, Јована закључује да женска кошарка брзо напредује.

– Тада није било девојчица заинтересованих за кошарку и ја сам дуго играла са дечацима у екипи. Можда је због тога мој узор Богдановић кога сам пратила док је био у Партизану, а не нека од наших најбољих кошаркашица.

Rating: 2.0/5. From 1 vote.
Please wait...
Booking.com