Kako funkcionišu zalagaonice?


Biznis

Za početak, hajde da definišemo šta su to zalagaonice. Zalagaonice nude mogućnost prodaje robe ili uzimanja kratkoročnih kredita uz korišćenu robu koja se daje kao zalog tj. kao obezbeđenje. Zalagaonice najčešće spadaju u mala preduzeća, jer su predmeti za razmenu i samim tim isplaćeni krediti niske vrednosti. 

Zalagaonica

Dakle, zalagaonica prihvata stvari (nakit, umetnine, automobile, čekove...) kao zalog i obezbeđenje za kratkoročni zajam. Kada donesete određeni predmet u zalagaonicu, prvo se procenjuje vrednost toga predmeta i nudi vam se zajam koji je jednak određenom procentu vrednosti predmeta koju ste doneli. Potpisujete ugovor o zalogu u kome se jasno navodi kratak vremenski period za vraćanje kredita uz kamate. Ako kredit vratite na vreme, zalagaonica vama vraća predmet zaloga. Ako to ne učinite, zalagaonica automatski postaje vlasnica predmeta i ima pravo da ga proda radi ostvarivanja zarade. Budući da su ponuđeni krediti obično mali, zalagaonice zahtevaju mali iznos početnog finansiranja od preduzetnika.


Založeni predmeti

Zalagaonica prihvata bilo šta što je profitabilno, ali predmeti koji se najčešće prihvataju jesu mali, visokokvalitetni proizvodi kao što su elektronski, muzički instrumenti i nakit. Zalagaonici je skladištenje tih predmeta jednostavno, a jedino što je bitno jeste da ti predmeti imaju dovoljno visoku vrednost da ih vredi prodati. Dok neke zalagaonice prihvataju veće, vrednije stvari kao što su automobili, većina zalagaonica spadaju u mala preduzeća koja nude male kredite.


Iznos pozajmice

Obično zalagaonice daju zajam kupcu od 30, 60 ili 90 dana na osnovu vrednosti navedenog kolaterala. Uopšteno, iznos zajma je manji od 40 procenata vrednosti predmeta koji se daje u zakup. Na primer, ako kupac donese sat koji ima maloprodajnu vrednost od 150 eura, zalagaonica će ponuditi zajam od 49,50 eura (plus kamata).


Kamata

Kamatne stope variraju od zalagaonice do zalagaonice. Kamatne stope se kreću od 2 do 12 procenata mesečno na iznos kredita. Neke zalagaonice prikupljaju naknade, poput naknada za skladištenje i za ukovanje, a sve to kako bi povećale svoju profitabilnost. Te naknade mogu biti samo 5 posto i čak 20 posto mesečno. Prema tome, zajam od 50 eura tokom perioda od 30 dana mogao bi koštati između 3,50 i 16 eura kamate i naknade nevezano za iznos zajma. 


Kupovina predmeta

U nekim slučajevima kupci donose predmete da se prodaju odmah, umesto da uzimaju zajam da izbegnu plaćanje kamate ili jednostavno zato što više nemaju koristi od tih stvari. Zalagaonica će pregledati predmet da bi utvrdila njegovo stanje, a zatim će vršiti procenu vrednosti preprodaje navedenog predmeta. Generalno, ponuda za kupovinu određenog predmeta najčešće je manja od 40 posto vrednosti toga predmeta, tako da ako kupac želi da proda iPod s maloprodajnom vrednošću od 100 eura, zalagaonica će ponuditi od 35 do 40 eura.


Prodaja predmeta

Zalagaonice prodaju kupljene i obezbeđene stvari baš kao i bilo koji drugi preprodavači. Zalagaonice najčešće imaju izložene predmete na policama i na izlozima. Zalagaonice se, međutim, razlikuju u načinu na koji se prodaju proizvodi po ceni svakog pojedinog proizvoda. Zalagaonica poznaje maloprodajnu vrednost i kolika je bila cena kupovine ili zajma i koristi je za formiranje najniže prihvatljive cene. Na primer, ako zalagaonica kupi set alata za 100 evra koji ima maloprodajnu cenu od 250 evra, on će je koštati malo ispod maloprodajne vrednosti kako bi privukao kupce i prihvatiće samo 200 eura i tako ponuditi pristojnu cenu, istovremeno ne gubeći na zaradi koju ostvaruje.




Srodni tekstovi:


Načini za unapređenje i organizaciju poslovnih sastanaka u malim kompanijama

 Poslovni sastanak je sastavni deo uspešnog poslovanja svake kompanije i ovom aspektu se...

Detaljnije

Modni elementi ženskih laptop rančeva

Laptop rančevi su postali neizostavan modni dodatak za moderne žene koje žele da svoj laptop nose sa...

Detaljnije

Kako do minimalističkog stila u kupatilu?

Ono što se u poslednje vreme veoma ceni kada je enterijer u pitanju jeste definitivno minimal...

Detaljnije

Kako sačuvati poljoprivrednu mehanizaciju tokom zime

Održavanje i čuvanje poljoprivredne mehanizacije tokom zime jako je važno. Ovde pre svega mislimo na...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS