Тринаестогодишњак из Богатића у домаћем на тему „Моја земља“: некада колевка интелектуалаца, данас средиште лопова и шљамова!

Да ли ће се неко препознати у домаћем задатку тринаестогодишњег ученика шестог разреда из Богатића, у којем сурово описује своју земљу и упозорава на црну мрљу од појединих људи која засењује њене лепоте и праве вредности? Колико је алармантно када дете старо 13 година српско друштво описује као средиште лопова и шљамова? Како деци помоћи да остану на правом путу кад са 13 година уочавају снагу соја усијаних и празних глава, необразованих, неписмених и неваспитаних? 

Забринутост за будућност своје земље и своју, овај шестак завршава жељом да је једног дана напусти. Значи ли то да су деца већ са 13 година разочарана у наше друштво и не виде перспективу?

Ево целог писаног домаћег задатка на тему Моја земља. Из разумљивих разлога име ученика, које је познато редакцији, не објављујемо.

„Моја земља је препуна природних лепота и чуда. Њу красе речна корита окружена плодним земљиштем и планине са чијих се врхова, као у огледалу, огледа Сунце. Све ове лепоте нажалост нестају због црне мрље која се полако, али сигурно, шири и уништава ову слику. Ту мрљу чине поједини људи.

Моја земља, некада престоница великих јунака, славних књижевника и колевка високих интелектуалаца, данас је средиште лопова и шљамова. Велики људи који могу својим знањем и вештинама да постигну много беже одавде, а они које је живот заробио у ову окрутну средину, а вреде нешто, не могу да се помире са суровом стварношћу и због тога се не уклапају у данашње друштво. Ово друштво које се из године у годину умножава, које није заслужило ни да се зна за његов постанак, данас чине угледни људи. Све усијане главе које виђате на улицама, које поносито шетају, не поштујући никакав ред, које саме себи дају на значају покушавајући да буду запажене су исто тако и најпразније главе и најгоре особе. Нажалост, овакав сој људи присутан је у свим сферама нашег живота. Њихов нарцизам и њихова заблуда о самом себи уништава генерације које тек долазе. Млади су окружени вандализмом, чврстим везама које доводе до неког „успеха“ и што је најгоре окупирани су телевизијом. Телевизија, која је некада нудила културно-образовне садржаје, комедије, квалитетну музику, временску прогнозу и дешавања у земљи, данас млађим генерацијама нуди лажи и заблуде, приказује необразоване и неписмене и што је најгоре неваспитане људе. Зато не разумем зашто старији оптужују млађе када су они само следили њихов пример и морам признати усавршили га. Овако организовано друштво моје земље води своју рођену земљу у сигурну пропаст.

Ја своју земљу волим зато што је светској сцени подарила велике таленте и што без обзира на све, бори се да задржи своју природну лепоту. Ипак, једнога дана, без обзира на моју велику захвалност и љубав, ја је морам и ма колико било тешко рећи – желим напустити.“

Rating: 5.0. From 3 votes.
Please wait...

2 thoughts on “Тринаестогодишњак из Богатића у домаћем на тему „Моја земља“: некада колевка интелектуалаца, данас средиште лопова и шљамова!

  1. Da li je ovo rečnik i zrelost trinaestogogišnjaka?Koliko je termin „ŠLJAM“blizak detetu u šestom razredu?Sve mi se čini da je gospodin TATA,ili,možda, DEDA, dao sebi previše slobode i progovorio na pogrešnom mestu,jer nema hrabrosti da govori tamo gde treba.Ko to zna kakva je televizija bila nekad,da bi je mogao porediti sa sadašnjom?Dete od trinaest godina NE GLEDA ništa na televiziji,nema vremena od igrica i fejsbuka.Radim u srednjoj školi i znam koliko su neobavešteni,osim o onom o čemu se huli u kući.Da li se profesor srpskog jezika oseća „upecanim“zbog pomenutih, tom uzrastu nesvojstvenih izraza, VANDALIZAM,NARCIZAM i NEPOTIZAM u naznakama?A hoće li mladi odlaziti ili ne,zavisiće od njih samih.Ako se pre uključe u život oko sebe i počnu da razmišljaju svojim glavama a ne tuđim,ako im budemo govorili da je važno obrazovanje,kultura,znanje,tradicija,a ne auto i debeo novčanik,izboriće se i opstati i ostati u ljubljenoj zemlji,ali ,ako ih budemo“trovali“ opažanjima o okolini na ovakav način,dobijaćemo još veći ŠLJAM.

    Rating: 4.0. From 4 votes.
    Please wait...
  2. Ma hajde ljudi to dete od 13 godina nije pisalo ili je gospodin tata,deda moguce i ucitel izrazio svoje frustacije pa se izgovara na dete zasto nema potpisa ucenika kad je spis toliko “ dobar“ evo sta rade stariji oni truju decu a neke televizije stam vas bilo stariji sto zloupotreblavate decu za svoje frustacije.

    Rating: 3.0. From 2 votes.
    Please wait...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *