Састали се „правници“ из прве генерације усмереног у Богатићу – нераскидиво пријатељство

На један дан су зауставили време. У 1981. години, када су дипломирали као прва генерација „усмерењака“ у средњој школи у Богатићу, тада званој „Седми август“, у одељењу „правника“ или прецизно – правника и биротехничара. Од свих одељења прве генерације средње школе у Богатићу они једини на овај начин одржавају контакт и то последњих десет година.

Ове године је дружење приређено код колебе Слободана Марковића, у пољу између Совљака и Глоговца. Само због тога он је два дана раније из Беча, где живи са супругом Слађаном, дошао у родни Глоговац. Као прави домаћини све су већ били припремили док школски другови нису почели да пристижу – потпаљена је ватра на роштиљу, сервиран сто, постављене клупе… Наравно, и музика са караокама, у ишчекивању да ће доћи и први глас „Распеване јесени“ Миладин (Познановић) од којег очекују да узме микрофон и загреје атмосферу прохладног јесењег дана.

Од 34 дошло је њих 11. Највише оних који су остали у завичају, Слободан  је дошао из Беча, Бошњаковић из Новог Сада… Размилела се генерација по Србији, региону, дијаспори. Многи су оправдали изостанак, као у школи.

 

Година од прошлог сусрета је брзо прошла. Пролетело време. Као и 36 година од како су матурирали. Данас су озбиљни људи, у најлепшим годинама. Присећају се уз осмех и са сетом тинејџерских дана и догодовштина из школских клупа и  са мудрошћу зрелих људи коментаришу ситуације урезане у памћење. Понешто се и заборавило, али и данас могу да се поносе како су скоро сви били одлични и да су од свих одељења прве генерације најуспешнији. Половина је завршила факултете, а многи  раде одговорне и друштвено признате послове.

Најважније је, кажу, да су сви, осим једне другарице, живи. Године стигле, младост  давно прошла, а пријатељство остало. И то је највредније у овој причи.

Растали су се до следећег сусрета, за годину дана, „негде између Госпојина“.

За четири године обележиће, како ваља и званично четрдесет година матуре.

Д. Грујић

 

Rating: 3.0. From 2 votes.
Please wait...

3 thoughts on “Састали се „правници“ из прве генерације усмереног у Богатићу – нераскидиво пријатељство

 1. To je prva i najbolja generacija koja je imala ova skola.Ovo je iskreno i pravo druzenje,nadam se da ce nas sledece godine se vise odazvati.Bosnjakovic,ucenik i sada ucesnik ovog lepog druzenja!

  Rating: 5.0. From 2 votes.
  Please wait...
  1. И не само ова школа Брано, већ по неким незваничним истраживањима, били смо по успеху, две године узастопно, најбоље одељење у Србији.

   Rating: 3.0. From 2 votes.
   Please wait...
 2. Koliko ja znam, profesor Ilija se svake godine raspitivao u Ministarstvu kulture i mislim da nas jos niko nije nadmasio.
  Ali, to sad nema veze. Vazno je da smo mi odrzali nase drugarstvo da dana danasnjeg i da se podjednako radujemo nasim sastancima posle toliko godina.
  Posteno da vam kazem, ja zivim za taj dan i zelja mi je da nas bude sto vise, jer ovo druzenje nema cenu.
  I zato, zamolio bih sve koji su bili proteklih godina na nasim maturskim sastancima, da podele slike i utiske sa nasim neodlucnim drugarima i drugaricama i zamole ih da nam se pridruze sledece godine, jer zivot brzo prolazi a drugarstvo i uspomene ostaju vecno.
  Da ste mi zivi i zdravi svi. Vidimo se sledece godine.

  Rating: 5.0. From 1 vote.
  Please wait...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *