Osmočlana romska porodica u požaru ostala bez kuće!

Osmočlana  romska  porodica  Miler  iz Bogatića nedavno je ostala bez krova nad glavom. U požaru je izgoreo krov stare, trošne kuće u kojoj je živelo njih osmoro.  Angažovanjem Društva Roma i razumevanjem Nenada Beserovca, predsednika Opštine Bogatić dobili su privremeni smeštaj, a  Centar za socijalni rad je odobrio jednokratnu novčanu pomoć.

 

Šestoro mališana od kojih najmlađe ima tek godinu i po a najstarije 12 godina, bili su te večeri sami u kući. Bilo je oko pola sedam. Očekivali su oca Denisa i baku Rozalija da se vrate kući „iz nadnice“. Posrećilo im se da ih tog dana pozovu na posao, a nisu ni slutili šta se kod kuće dešava. Varnice iz odžaka su zapalile krovnu konstrukciju koja je potpuno izgorela, a od trošne kuće su ostali samo čađavi zidovi i na jednom od njih netaknuta ikona Svetog Đorđa!

Denis sa decom pred kućom koju su privremeno dobili na korišćenje
Denis sa decom pred kućom koju su privremeno dobili na korišćenje

 

Na sreću, komšije su primetile vatru i brzo decu izveli napolje, a iz kuće se ništa nije moglo spasti.  Ostali su bez ičega.

– Kuća koja je izgorela je bila stara, krov je prokišnjavao kad god padne i najslabija kiša. Naše Društvo je ovoj siromašnoj romskoj porodici pomagalo kada god je trebalo. Odnosili smo im garderobu, novogodišnje paketiće, udžbenike i školski pribor. U velikoj nevolji koja ih je zadesila prvi je pomogao Nenad Beserovac, predsednik Opštine koji se angažovao da oni budu privremeno smešteni u iznajmljenoj kući, dok je Centru za socijalni rad odobrio jednokratnu pomoć – kaže Brana Kokić, predsednik Društva Roma.

Šestoro mališana majka je nedavno ostavila ocu i bivšoj svekrvi na staranje. Jedini sigurni mesečni prihod im je novčana materijalna pomoć, a Denis i Rozalija idu da zarade nadnicu  kad god se za to ukaže prilika kako bi deci obezbedili novac i hranu.

Denis ni sam ne zna šta sada da radi. Narednih nekoliko meseci su bezbedni zahvaljujući pomoći opštine, a o tome da li će stara kuća u međuvremenu moći da se renovira konsultovaće se sa majstorima. U svakom slučaju, Milerovima je potrebna pomoć u hrani,  garderobi  i građevinskom materijalu. Svi koji žele mogu  ponuditi pomoć kontaktirajući našu redakciju porukom ispod teksta.

D.G.

Rating: 5.0. From 1 vote.
Please wait...

You May Also Like

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *