МУКЕ ЂАКА У ГЛОГОВЦУ: ИЗ ТОПЛИХ УЧИОНИЦА ИДУ У ХЛАДАН ПОЉСКИ ТОАЛЕТ!

И у Глоговцу слична «прича» као у осталим селима – опела много више него крштења и венчања. Све мање младих и деце, празних кућа све више. Живот сваким даном тежи и досаднији. Мало село са великим проблемима. Понеки се уз велику упорност реши, али још много треба да се уради да би се у селу живело боље.

Можда највећи проблем је у сеоској школи, која је сазидана педесетих година, без санитарног чвора. Малобројни ђаци нижих разреда морају или на време да крену или да трче «да не закасне» до пољског тоалета у школском дворишту.
– Старији мештани причали су да је ово некад било јавно купатило. Ево, још постоје две цеви од тушева у садашњим тоалетима где су «чучавци». Зграда је стара, столарија такође, поједини прозори не могу да се затворе, па је зими хладно, фијуче ветар и наноси снег и кишу. Све је дотрајало, једино што одржавамо хигијену да би било чисто – каже Снежана Мијатовић, директорка ОШ «Јанко Веселиновић».

Пољски тоалет у школском дворишту
Унутрашњост пољског тоалета, некадашњег јавног купатила

Предшколцима је пољски тоалет најдаље, пошто је њихова учионица на спрату. Васпитачица Љубинка Ристивојевић каже да се догађало да дете «закасни» спуштајући се низ степенице до тоалета који је напољу.
И раније су надлежне инспекције «у записницима» констатовале да санитарни чвор треба да буде у оквиру школе. За изградњу тоалета у школској згради постоји пројекат, али (гле чуда) нема пара!

Снежана Мијатовић, директорка школе

– Школа је реновирана, замењена столарија на две учионице, пре четири године уведено је парно грејање. Санитарни чвор је највећи проблем, а уз то требало би да се доврши замена столарије на спрату, реновира фискултурна сала, асфалтира игралиште. Финансирање пројекта санитарног чвора у школској згради предложили смо као инвестицију локалној самоуправи за наредну годину – додаје директорка Мијатовић.

Д. Грујић

19 ђака и 5 „пачића“

Школу у Глоговцу похађа 19 ученика у комбинованим одељењима првог и трећег и другог и четвртог разреда. У припремном предшколском програму је петоро дете, двоје из Глоговца и троје из Совљака.

No votes yet.
Please wait...
Booking.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *