Pet saveta za pranje i održavanje bebine odeće i posteljine


Dom


Pored spiskova koje pravite za kupovinu i priprema koje vršite za dolazak najmlađih, ali ujedno i najzahtevnijih članova porodice, uvek se desi da nešto zaboravimo ili u tom trenutku ne budemo svesni da nam je potrebno. Što se tiče osnovnih i krupnijih stvari to ne može da promakne. Zato bi bilo dobro da se informišete kod iskusnih mama u čemu su cake.

Jedna od njih može biti ona koja se odnosi na pranje bebine odeće, posteljine i svih stvari od tekstila sa kojima ona dolazi u kontakt. Garderobu za najmlađe nekada menjate i do više puta na dnevnom nivou. Učestalo menjanje garderobe uslovljava i češće pranje iste ali zahteva i pravilno održavanje.

U nastavku teksta pročitajte par saveta u vezi sa pranjem i održavanjem odeće naših najmlađih. 

Pranje garderobe, veša i posteljine pre prve upotrebe

Prvi i važan korak jeste da sve kupljenje stvari prvo operete pre same prve upotrebe. Jednostavno pravilo, ali neki ga često i zaborave iz raznih razloga. Koža novorođenčadi je izuzetno osetljiva i kada dođe u kontakt sa iritansima različitog porekla i vrste može nastati zdravstveni problem i doći do osipa

Minimalna temperatura na kojoj treba vršiti pranje je 60 stepeni celzijusa, ali u slučaju novokupljene odeće kada želimo samo da otklonimo prašinu od dugog stajanja biće dovoljno i 30 stepeni celzijusa.  

Odeću novorođenčeta uvek perite odvojeno

Važno je upozoriti buduće mame, ali i one koje to možda već jesu ali ovo nisu znale, da je uvek najbolja opcija prati odvojeno ,,velike“ i ,,male“ stvari. Još jedna preporuka u vezi sa tim i podelom pranja jeste da čak u okviru toga napravite podelu na platnene pelene koje koristi vaše novorođenče u odnosu na ostale stvari koje perete. A uz to je bitno i čime perete veš, pa je prašak za bebe nešto čemu treba da posvetite dovoljno pažnje kada birate najbolju opciju. 

Koristite prašak za bebe

Veoma važna stavka kada govorimo na ovu temu jeste pravilan odabira praška za bebe. Ali onog zdravog i odgovarajućeg za osetljivu mladu kožu. Mnogi se pitaju da li je važno da se koristi poseban prašak za bebe ili možete koristiti onaj standardni za odrasle. Većinski odgovor stručnjaka bio bi da je veoma važno da birate ono što najmanje šteti njihovoj koži i njima, a u ovom slučaju to je adekvatan prašak za bebe. 

Danas sve češća opcija postaje tečni prašak za bebe koji olakšava pranje. Uz to neki roditelji često odluče i da potpuno pređu na prašak za bebe u smislu pranja i sopstvene garderobe njime jer novorođenče vrlo često dolazi u dodir i sa njihovom garderobom (pri nošenju, dojenju, uspavljivanju, igranju) kada može doći do iritacije, osipa i alergijskih rekacija. 

Fleke uklanjajte prirodnim sredstvima

Nije lak zadatak očuvati uvek odeću najmlađih čistom i pored uloženog truda i napora. Feleke su sastavi deo odrastanja svakog deteta. Ali na najranijem uzrastu je više nego ikada važno kako se prema njima odnosimo. U tim situacijama ne preporučuje se korišćenje jakih hemikalija i veštačkih sredstava. Odličan saveznik u borbi protiv njih mogu biti sok od limuna i soda bikarbona što skoro svaka kuhunja poseduje. 

Da li je peglanje neophodno?

Peglanje ovih stvarčica nije neophodno, ali može biti prepoučljivo. Dakle, na vama je odluka. Odogovor delimično zavisi i od toga koji program u veš mašini koristite za pranje, koji prašak, kako ga sušite itd. Nekada je to neophodno, a nekada suvišno. Zato je važno da svako o tome odluči u odnosu na rutinu koju je inače uspostavio. 






Srodni tekstovi:


Renoviranje kupatila - ozbiljan, ali zanimljiv posao

Ukoliko ste bez ideja, a preko glave vam je staro kupatilo, koje momentalno želite da promenite, a n...

Detaljnije

Kako spremiti auto za dugo putovanje?

Kako nam se sezona odmora približila došlo je i vreme da opremimo naše četvorotčka&sca...

Detaljnije

Neka vaša unutrašnja vrata zablistaju! Saveti za savršen premaz!

Unutrašnja vrata igraju ključnu ulogu u estetici i funkcionalnosti svakog doma, služeći ne sa...

Detaljnije

Kontejner kućica isplativa, ekološki prihvatljiva i izdržljiva od modularnih kontejnera

Kontejner kućica je postala sve popularnija kao alternativa tradicionalnim kućama, nudeći pristupa...

Detaljnije
Copyright © 2019 MacvaPress. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS